Marmaris'in Tarihi Kalesi ve Müzesi

Marmaris Kalesi-Marmaris'in Tarihi

Marmaris, tarihi ve turistik güzellikleri bakımından insanlara tam anlamıyla istediklerini vermeyi başaran ender lokasyonlardan bir tanesi. Bundan dolayı da gerek yerli gerekse yabancı turistler yıl içerisinde buraya gelerek zamanlarını keyifli bir şekilde geçiriyorlar. Genel olarak Marmaris denildiği zaman insanların akıllarına öncelikli olarak masmavi denizi geliyor. Halbuki başta Marmaris Kalesi olmak üzere bölgede pek çok farklı nokta bulunmakta. Bu noktalar sayesinde günübirlik turlar ya da kişisel geziler ile bu bölgeye gelmek ve zamanlarını keyifli bir şekilde geçirmek isteyenlerin isteklerine en iyi şekilde cevap verilmiş oluyor. Ancak birçok kişi bu kale ile alakalı yeterli oranda bilgiye sahip değil. Böyle olunca ne kadar istenmiş olursa olsun fark etmez kaleyi gezmek insanlar için hayal oluyor.

Marmaris Kalesi Tarihi

pakettatilim-marmaris-kalesi

Genel olarak Marmaris Kalesi MÖ 11. yüzyılda İyonlar tarafından yapılmıştır. Daha sonrasında ise Büyük İskender zamanında yenilenen kale uzun süreler boyunca kullanılmıştır. Osmanlı döneminde ise 1522Wde günümüzdeki şeklini almayı başarmış olan kale oldukça güzel bir deniz manzarasının içerisinde kendine yer bulmaktadır. Marmaris isminin hikayesi ise Kanuni Sultan Süleyman’a dayanır. Yapılmış olan kaleyi beğenmeyen sultan, rivayete göre kaleyi yapmış olan mimari astırmıştır. Burada öldürülmüş olan mimarın sonrasında ise “Mimarı As” söz öbeği Marmaris’e evrilmiştir. Bununla beraber Evliya Çelebi’nin kitabında da Marmaris Kalesi hakkında oldukça fazla bilgi yer almaktadır.

Genel olarak Marmaris tarihinde yer alan bu Kale geçmiş dönemlerde askeri üs olarak kullanılmıştır. Kalenin iç kısımlarında yer almakta olan odaların bir kısmı Dizdar ya da İmamlara ait olarak hazırlanmıştır. 1. Dünya Savaşı esnasında Fransızlar gemilerden kaleyi topa tuttukları için Marmaris Kalesi’nin büyük bir kısmı yıkılmıştır. Kemaraltı Mahallesi’nde yer almakta olan bu kaleye merkezi bölgelerden yürünerek ulaşılması oldukça mümkündür. 1991 yılında restore edilmesinden sonra müze şeklinde insanlara sunulmuş olan kale içerisinde Protohistorik çağlardan itibaren Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans ve Cumhuriyet dönemlerine ait birçok farklı özel eser de yine burada sergilenmektedir. Müzeye girildikten sonra sağda görülecek olan ilk salon Knidos Salonu olarak isimlendirilmektedir. Muğla Datça’daki Knidos Antik Kenti’ne ait olan eserler burada sergilenmekte. Sonraki salonlarda da yine birbirinden farklı ve değerli eserler insanlara sunuluyor

pakettatilim-marmaris-müzesi

Marmaris’i Keşfedin

İnsanlar Marmaris müzesi olan  Marmaris Kalesini ziyaret ettikleri zaman aslında bölgenin tarihi ile alakalı bilgiler oldukça detaylı şekilde öğrenme imkanına erişmiş olacaklar. Geçmiş dönemlerinden itibaren bölgeye ait olan eserler bir yandan müzede incelenirken diğer bir yandan kalenin içerisinde yer almış olduğu alanda sıcak ve güzel havanın tadı doyasıya çıkartılabilecektir. Her sene yerli yabancı binlerce turisti kendine hayran bırakmayı başarmış olan Marmaris Kalesi ile beraber artık bu şehir ile alakalı insanların akıllarına yalnızca mavi denizleri ve muhteşem kumsalları gelmemiş olacak.

 

0
Sepetinizde Ürün bulunmamakdadır.